Googles dataverzameling onder de loep in Brussel

De Europese Commissie is een vooronderzoek gestart naar de manier waarop Google omgaat met data van Europese internetgebruikers.

Volgens persbureau Reuters wil Europa mogelijk een antitrustonderzoek starten om erachter te komen hoe dominante internetreuzen omgaan en geld verdienen met de data van gebruikers. Een EU-functionaris heeft dat tegenover Reuters bevestigd.

De kersverse Europese Commissie heeft vragenlijsten verstuurd aan Google-moederbedrijf Alphabet als onderdeel van een vooronderzoek. Die vragenlijsten gaan onder meer over wat Google aan data verzamelt en hoe het bedrijf die data gebruikt. Het onderzoek van de EU richt zich met name op de lokale zoekservices, online advertenties, online targetingdiensten voor advertenties, inlogservices en webbrowsers.

Europees commissaris voor mededinging Margrethe Vestager heeft in de afgelopen twee jaar boetes van in totaal meer dan 8 miljard euro aan Google opgelegd. Ook heeft Google in Europa bepaalde processen moeten wijzigen.

Google stelt dat het data vooral gebruikt om zijn diensten te verbeteren en om ervoor te zorgen dat gebruikers hun gegevens op elk gewenst moment kunnen beheren, verwijderen en overdragen.