Barracuda brengt spearphishing-technieken in beeld

De meeste internetfraudeurs die gebruikmaken van spearphishing-technieken blijken dit goed te plannen. Spearphishing e-mails worden bijna allemaal op werkdagen verstuurd, waarbij de nadruk ligt op het begin van de week.

Vrijwel alle spearphishing e-mails wordt doordeweeks verstuurd (91%). Maandag is het hoogtepunt want dan wordt 21% van de spearphishing mails verstuurd. Dinsdag volgt met 20% en vrijdag is het aantal Business E-mail Compromise (BEC)-aanvallen al gedaald tot 15%.

Spearphishing is ook enigszins seizoensgebonden, zo blijkt uit een onderzoek van netwerkbeveiliger Barracuda. Tijdens vakanties en feestdagen worden er meer spearphishing e-mails verstuurd dan normaal. Ook bij het begin van het schooljaar, in september, is een piek in BEC-aanvallen te zien, aldus Barracuda.

Bij een spearphishing-aanval worden doorgaans niet meer dan zes medewerkers op de korrel genomen. De berichten zijn beknopt en met een verzoek aan het slachtoffer waaraan met spoed voldaan moet worden. Bijna de helft van alle BEC-e-mails bevatte woorden als ‘Urgent’ of ‘Request’ in de onderwerpregel, aldus Barracuda.

Door de tactieken van internetcriminelen beter in beeld te brengen, hoopt de netwerkbeveiliger bij te dragen aan een betere e-mailbeveiliging van klanten en bedrijven in het algemeen.

Het hele rapport Spear Phishing: Top Threats and Trends is hier te downloaden.