Kaspersky waarschuwt voor fraudeurs tijdens Black Friday

Bedrijven en consumenten lopen tijdens Black Friday meer gevaar om slachtoffer te worden van financiële phishing-aanvallen, dan op andere momenten in het jaar. Omdat er meer online besteld wordt, zijn de fraudeurs ook actiever op internet.

Hackers hebben het gemunt op e-commercemerken en zijn uit op gebruikersgegevens zoals logins, wachtwoorden, kaartnummers, telefoonnummers en meer. De invoergegevens van slachtoffers worden onderschept op de doelsites door de content van de webpagina aan te passen, of door bezoekers door te sturen naar phishingpagina’s – voor shoppers is het dus zaak om extra op hun hoede te zijn, en voor retailers om hun klanten te beschermen.

Grote websites zoals Bol.com hebben in de aanloop naar Black Friday zelfs en extra week met voordelige deals, wat het potentiële risico nog verder vergroot, stelt Kaspersky op basis van een eigen rapport.

“Financiële fraude komt vaker voor dan ooit, en mensen moeten zeker weten dat hun persoonlijke gegevens veilig zijn omdat ze anders minder snel online zullen shoppen”, zegt Jornt van der Wiel, beveiligingsexpert bij Kaspersky. “Voor bedrijven is het dus belangrijk om hun IT-beveiligingsstrategie opnieuw onder de loep te nemen en te zorgen dat er een beveiligingsplan geïmplementeerd is. Zo’n plan omvat voorlichting van medewerkers, de beschermingsoplossingen tegen aanvallen en zero-day detectie. Ook consumenten kunnen eenvoudige stappen nemen om te voorkomen dat Black Friday de gevaarlijkste tijd van het jaar online wordt.”

Tips

Voor wie veilig online wil shoppen, heeft Kaspersky nog wel een paar tips. Maak regelmatig een back-up van gegevens om te voorkomen dat persoonlijke bestanden verloren gaan bij een cyberaanval. Wees extra alert bij online aankopen via een mobiel apparaat en klik niet op onbekende links in e-mails of socialmediaberichten, ook al is de afzender bekend.