‘Cybersecurity hoeft niet altijd op academisch niveau’

In Rotterdam is vorige week een initiatief gestart om jongeren op te leiden tot security-specialisten en ethische hackers. Het is een een idee van IT-beveiligingsbedrijf SecureLink en Cyberworkplace.

Cyberworkplace is in 2017 opgericht en wordt gerund door vrijwilligers. Het idee van de werkplaats is ontstaan uit frustratie over het gebrek aan aandacht voor cybersecurity in het onderwijs, over de maar niet vervulde vacatures voor security-specialisten en het gebrek aan begeleiding voor jong hacktalent, aldus Anouk Vos, voorzitter van Cyberworkplace. “In vacatures voor security-specialisten wordt vaak alleen om mensen gevraagd met HBO-, en WO-denkniveau, dit sluit niet altijd aan op wat er werkelijk nodig is. Cybersecurity heeft het imago dat het een ingewikkelde business is, maar het hoeft niet altijd op academisch niveau te zijn”, aldus Vos.

Bij Cyberworkplace geven ze jongeren kans op een stageplaats of carrière in de cybersecurity door hen op te leiden tot ethisch hacker. Hierbij is hun leeftijd of vooropleiding niet relevant.

Voor SecureLink is de samenwerking onder meer een kans om nieuwe talenten te ontdekken, stelt Marco Barkmeijer van SecureLink. “Daarnaast kunnen we ook op deze manier onze kennis en kunde delen en bijdragen aan de ontwikkeling van talenten.”