‘Antivirusleveranciers hebben streepje voor bij keuze voor VPN’

Steeds meer antivirus softwarefabrikanten bieden hun klanten ook een VPN-verbinding, en daarmee dreigt een businesscase voor ‘gewone’ VPN-diensten te verdwijnen. Daarvoor waarschuwt althans de site VPNtotaal. 

Bij het kiezen tussen VPN-aanbieders is vertrouwen een belangrijke factor. De trend is dat grote gevestigde beveiligingsbedrijven een VPN-verbinding leveren in hun softwarepakket, net zoals ze dat doen met een firewall of een veilig bankieren-browser.

“Het grote voordeel is dat de consument anti-virusbedrijven zoals Norton en McAfee reeds vertrouwt en op deze manier ook een abonnement minder hoeft te nemen.” Daarom zal VPN als los product de komende jaren gaan verdwijnen, denkt de VPN-site. 

“Gelet op de grote concurrentie onder antivirus softwarefabrikanten en het gemak waarmee zij de VPN kunnen toevoegen aan hun software, is dit een slimme extra functionaliteit die gebruikers direct ten goede komt.”

Wel merkt VPNtotaal op dat sommige fabrikanten weinig details geven over bijvoorbeeld hun log-beleid en het aantal beschikbare VPN-servers. “Daarmee richten zij zich meer op de algemene consument en (nog) niet zozeer op de technisch onderlegde gebruikers.”

Sommige leveranciers bieden VPN standaard aan in hun abonnementen. Bij andere aanbieders is het onderdeel van de duurdere abonnementen of is het als extra dienst verkrijgbaar.

Overzicht van anti-virussoftware inclusief VPN (opgesteld door VPNtotaal):
Norton 360: Inbegrepen in alle abonnementen
Bitdefender: Inbegrepen vanaf Premium abonnement
AVG: Losstaande dienst
Panda Security: Inbegrepen vanaf Premium abonnement
McAfee: Losstaande dienst
Avast: Inbegrepen vanaf Ultimate abonnement