Lancom: Netwerk en security een onafscheidelijk duo

Christian Schallenberg, CTO bij Lancom Systems

Ze zijn de sleutel tot een succesvolle digitale transformatie: veilige netwerken. De netwerkinfrastructuur van bedrijven, openbare instellingen en nutsbedrijven is steeds vaker het doelwit van cybercriminelen. Gebruikers staan voor de uitdaging om steeds complexere netwerken efficiënt te beheren en betrouwbaar te beschermen. “Het is verstandig om netwerk en beveiliging te integreren in één oplossing”, stelt Christian Schallenberg, CTO bij Lancom Systems.

De digitale economie brengt elke branche in beweging. Trends komen en gaan. Maar soms heeft een trend alles in huis om de markt langdurig te veranderen. Het ondersteunen van deze trends voor de digitale economie houdt sterk verband met de ontwikkeling binnen de netwerkindustrie. “Waren netwerktechnologie en security tot voor kort nog strikt gescheiden, momenteel groeien ze in hoog tempo naar elkaar toe”, constateert Christian Schallenberg. “Deze ontwikkeling is te zien aan de initiatieven van grote netwerkfabrikanten om gespecialiseerde securitybedrijven over te nemen en hun oplossingen te integreren in één portfolio. Ook andersom wordt deze tendens zichtbaar: pure security- aanbieders breiden hun aanbod uit met eerste netwerkoplossingen.”

Digitale transformatie heeft veilige netwerken nodig

Het ligt voor de hand waarom fabrikanten deze weg inslaan. “Veilige netwerken vormen de basis voor een succesvolle digitale transformatie van bedrijven, instellingen en de industrie”, weet Schallenberg. “Tegelijkertijd worden bedrijfsnetwerken steeds complexer en neemt de dreiging van cyberaanvallen toe. Een antwoord op deze dubbele uitdaging wordt geboden door holistische oplossingen die het mogelijk maken complexe netwerkarchitecturen, inclusief WAN, LAN en WLAN, zowel te configureren en te beheren als betrouwbaar te beveiligen.”

‘Via een specifiek security- en compliancy- dashboard biedt de Lancom Management Cloud volledig overzicht en controle’

Aangezien vooral netwerkcomponenten zoals routers en gateways worden ingezet bij de kritische overgang van het internet naar het bedrijfsnetwerk, is de noodzaak om netwerk- en beveiligingsfunctionaliteiten hier te koppelen overduidelijk. Maar niet elke fabrikant kan zowel de netwerk- als de beveiligingsbehoeften van zijn eindklanten bedienen. Dit vereist een grondige kennis van beide disciplines en een krachtig platform dat de integratie van netwerk- en veiligheidstoepassingen ondersteunt.

 

Cloud-managed netwerk & security

Schallenberg: “Bij gebruik van moderne netwerkconcepten wordt de hele netwerk infrastructuur software-gebaseerd via een centraal platform aangestuurd, gemonitord en beveiligd. Voorheen langdurige configuratietaken zijn zo met slechts enkele klikken gepiept. Netwerk-administratoren kunnen de netwerken vanuit de cloud automatisch ontwerpen en beheren. De Lancom Management Cloud is zo’n geïntegreerd platform. Eindklanten en Managed Services Providers zijn hiermee in staat het volledige Lancom-netwerkportfolio via een uniforme, intuïtieve interface te beheren.”

Naast routers, switches en WLAN access points is nu ook het volledige UnifiedThreat-Management-portfolio in de Lancom Management Cloud geïntegreerd. Lancom R&S Unified Firewalls worden via een eenvoudig koppelingsproces aan het netwerk toegewezen. “Dankzij de modernste technologieën, zoals sandboxing, kunnen de apparaten zelfs onbekende malware betrouwbaar afweren”, vertelt Schallenberg. “Voor meer veiligheid en betere prestaties kunnen beheerders met slechts enkele muisklikken ook regels voor verschillende applicaties vastleggen. Bijvoorbeeld om deze te blokkeren of een Local Breakout op de betreffende bedrijfslocatie toe te staan. Lancom biedt klanten en partners zo een volledig geïntegreerde, centraal beheerde totaaloplossing voor een zeer efficiënte en schaalbare controle van hun volledige netwerk- en security-infrastructuur.”

Security- en compliance-dashboard voor beter overzicht

Christian Schallenberg

Hoe complexer een netwerk, des te ingewikkelder het is om compliancy in de gaten te houden en af te dwingen. “Via een specifiek security- en compliancy-dashboard biedt de Lancom Management Cloud volledig overzicht en controle”, weet Schallenberg. “De configuratie van alle routers, switches en WLAN access points die via software defined networking worden beheerd, wordt centraal gecontroleerd en naar behoefte aangepast. Administrators krijgen de controle over licenties, firmware en de garantiestatus van de apparaten. Zo kunnen zij voorkomen dat ontbrekende updates of verouderde onderdelen de veiligheid van het bedrijf in gevaar brengen. Bovendien geeft het dashboard alle externe toegangspogingen weer: ongeautoriseerde pogingen worden snel gedetecteerd.”

Het verkoopkanaal heeft er baat bij

Eindklanten geven hun wensen voor geïntegreerde netwerk- en security-oplossingen door aan resellers en systeempartners. “Veel gebruikers vertrouwen op end-to-end-concepten en volgen een one-vendorstrategie om compatibiliteitsproblemen te voorkomen. Oplossingen die beide werelden met elkaar verbinden, bieden dus ook voor het kanaal duidelijke voordelen. Zelfs volledig nieuwe verdienmodellen zoals Network & Security as a Service kunnen op deze manier worden gerealiseerd. Partners en integratoren die naast de traditionele projectactiviteiten inspelen op managed services hebben twee belangrijke voordelen. In de eerste plaats een nog nauwere betrokkenheid bij het netwerk van de klant en daarnaast terugkerende inkomsten”, zo besluit Schallenberg.

LANCOM Systems is de leidende Europese fabrikant van netwerk- en security-oplossingen voor het bedrijfsleven en de publieke sector. Het portfolio bevat hardware (WAN, LAN, WLAN, Firewalls), virtuele netwerkcomponenten en cloudgebaseerde software defined networking (SDN). Sinds juli 2019 zet LANCOM de firewall-divisie van zusterbedrijf Rohde & Schwarz Cybersecurity voort. Het bedrijf legt consequent de nadruk op de ontwikkeling van geïntegreerde netwerk- en beveiligingsoplossingen. LANCOM garandeert dat zijn producten vrij zijn van ‘achterdeuren’ en is lid van ‘IT Security Made in Germany’, een initiatief van het Duitse Ministerie van Economische Zaken.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Security Dossier 2019]

Lees het artikel hier in PDF