‘Overheid moet ingrijpen bij bedrijven met slechte IT-beveiliging’

De overheid moet kunnen ingrijpen als bedrijven hun digitale beveiliging niet op orde hebben. Dat zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dinsdag in een interview met het FD.

Binnen afzienbare tijd moet er gekeken worden hoe de overheid meer regie kan krijgen over de digitale veiligheid in Nederland, stelt de minister. Boetes vindt Grapperhaus daarbij niet toereikend, de overheid moet ook echt kunnen ingrijpen.

De maatregel is nodig volgens de minister na het nieuws van onlangs dat netwerken van tientallen organisaties in Nederland maandenlang toegankelijk zijn geweest voor hackers omdat bepaalde softwarepatches niet waren geïnstalleerd.

Op dit moment heeft de overheid onvoldoende middelen om in te grijpen bij bedrijven als ze de digitale veiligheid niet op orde hebben. De overheid kan hoogstens een advies geven en hopen dat het niet fout gaat. Daar wil Grapperhaus dus verandering in brengen.