Nederlanders meer bewust van cyberrisico’s, maar ook vaker slachtoffer

Nederlanders weten steeds meer over digitale en online veiligheid. Twee derde van de Nederlanders vindt hun kennis over digitale en online veiligheid redelijk tot zeer goed.

Hoewel onze kennis dus is gestegen, neemt ook het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit toe, zo blijkt uit het Nationale Cybersecurity-bewustzijnsonderzoek 2019 (pdf) dat in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het initiatief Alert Online is uitgevoerd. Maar liefst 71% van de Nederlanders heeft wel eens mee te maken gehad met cybercriminaliteit.

Dat de kennis van Nederlanders groeit, blijkt onder meer uit het aantal ondervraagden dat bekend is met phishingmails. Ook maken meer mensen back-ups en gaan mensen veiliger om met hun wachtwoorden, aldus de onderzoekers.

Toch is er meer nodig om mensen digitaal veilig te laten handelen want aan het gedrag en de kennis van de gemiddelde Nederlander valt nog heel veel te verbeteren.

Nederlanders zijn nog steeds weinig bekend met veelvoorkomende cyberrisico’s zoals botnets of social engineering. Ruim één op de vier (28%) gebruikt nooit een VPN-verbinding als ze onderweg verbinding maken via wifi. “Zolang we onze digitale veiligheid geen topprioriteit geven, blijft de deur voor cybercriminelen alsnog wagenwijd open staan”, reageert plaatsvervangend NCTV en directeur cybersecurity Patricia Zorko.