Onduidelijkheid bij overheid over gebruik Kaspersky

Nog altijd is het niet duidelijk of de Rijksoverheid helemaal is gestopt met het gebruik van software van Kaspersky. Dat blijkt uit antwoorden van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op Kamervragen.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven stelde op 22 juli vragen aan de minister over de kwestie Kaspersky. Ruim een jaar na het verbod op het gebruik van Kaspersky bij overheidsinstellingen, bleek dat nog lang niet duidelijk was of de software ook daadwerkelijk overal verwijderd was. In die situatie is niet veel veranderd, zo blijkt nu uit de antwoorden van de minister.

“Op dit moment kan niet bevestigd worden dat de Kaspersky antivirussoftware binnen de IT-systemen van de Rijksoverheid volledig is uitgefaseerd. Momenteel heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor een volledig beeld hiervan een uitvraag lopen voor de rijksoverheid waarvan de resultaten eind 2019 verwacht worden.”

Kamerlid Verhoeven vindt het zorgelijk dat niemand precies weet hoe het precies zit. “Het draait hier om wat wel en niet in onze vitale infrastructuur zit. Als je als overheid dat echt niet weet, ben je met een blinddoek op maatregelen aan het nemen om jezelf veilig te stellen”, zei Verhoeven in juli tegen NPO radio 1.

De onduidelijkheid komt mede door de boodschap die in 2018 werd uitgevaardigd. Het verbod betrof een voorzorgsmaatregel ten aanzien van het gebruik van antivirussoftware van Kaspersky, aldus de minister. “Naast het uitfaseren van de software bij de Rijksoverheid, was het advies aan organisaties met vitale diensten en processen en bedrijven die vallen onder de Algemene Beveiligingseisen Defensie Opdrachten (ABDO) om datzelfde te doen. De beslissing om het gebruik van genoemde antivirussoftware al dan niet uit te faseren, is aan deze organisaties en bedrijven zelf.”