SIDN Fonds start inschrijving voor ‘Je data de baas’

SIDN Fonds roept partijen in Nederland op om projecten of experimenten in te sturen die gaan over baas zijn over je eigen data. Die projecten krijgen mogelijk een geldbedrag tot maximaal 10.000 euro uit het SIDN Fonds.

Het SIDN Fonds is op zoek naar initiatieven die betrekking hebben op het belang en de waarde van data voor internetgebruikers. Experimenten of projecten waar de SIDN naar op zoek is, kunnen bij voorbeeld gaan over hoe gebruikers inzicht in hun data krijgen, hoe objectiviteit in data en algoritmes behouden kan worden en de invloed van grote internetbedrijven voor de positie van de gebruiker. “Behalve controle, regie en bescherming tegen datamisbruik, gaat het ons vooral om de versterking van de positie van gebruikers”, schrijft de SIDN.

Volgens het SIDN Fonds dringt het steeds meer tot ons door dat we als internetgebruiker onvoldoende profiteren van de waarde van onze data of dat we zelfs benadeeld worden (denk aan weinig tot geen inspraak, verlies van controle en privacyschendingen).

Kleine experimenten en grotere projecten kunnen tot 21 oktober 2019 (13:00 uur) worden aangemeld. Bijdragen variëren van max 10.000 euro (om te komen tot een proof of concept, demo, pilot of experimenteel ontwerp) tot max 75.000 euro (voor doorontwikkeling van een bestaand proof of concept, kansrijke concepten of resultaten van (wetenschappelijk) onderzoek naar bruikbare toepassingen).