Kaspersky treedt op tegen online valsspelen

Bij online games wordt geregeld vals gespeeld. Om eSports eerlijk te houden heeft cyberbeveiliger Kaspersky de bètaversie van de zogeheten Anti-Cheat cloudoplossing aangekondigd. De software is deze week het eerst gepresenteerd tijdens het StarLadder Berlin Major 2019 evenement.

De Anti-Cheat software helpt game-ontwikkelaars en organisatoren van eSport-toernooien om real-time sjoemelsoftware op te sporen waarmee vals gespeeld kan worden. De Kaspersky Anti-Cheat oplossing levert technisch bewijs van bedrog zonder betrokkenheid van spelers, stelt het bedrijf. Toernooi-organisatoren en scheidsrechters beslissen uiteindelijk zelf of er al dan niet actie nodig is naar mogelijke valsspelers.

Kaspersky legt uit hoe de Anti-Cheat functie werkt: “In opdracht van een toernooidirectie kunnen online wedstrijddeelnemers de Anti-Cheat client zelf installeren. Deze cloudoplossing wordt dan via het bewuste eSports platform verspreid. Na installatie verzamelt de applicatie informatie over het spelproces. Deze gegevens worden naar de Kaspersky Anti-Cheat cloud gestuurd waarop analyse van verdachte gebeurtenissen volgt. Via een webinterface ontvangt de toernooischeidsrechter realtime rapporten over mogelijke valsspeelpraktijken.”

Volgens Kaspersky kan deze Anti-Cheat oplossing valsspelers afschrikken van deelname aan verschillende competities, maar draagt het ook bij aan een betere reputatie van eSports toernooien. Geschat wordt dat een op de drie gamers wel eens vals speelt.

Meer informatie is beschikbaar op https://go.kaspersky.com/anticheat.html.