Wereldwijde actie tegen groeiend probleem van BEC-fraude

Bij een gezamenlijk onderzoek van de FBI en een aantal andere landen zijn wereldwijd 281 verdachten aangehouden die zich schuldig gemaakt zouden hebben aan fraude door het hacken van e-mailaccounts. De verdachten zijn aangehouden in Nigeria, Ghana, Frankrijk, Turkije, Italië, Japan, Kenia, Maleisië en het Verenigd Koninkrijk.

De verdachten die gearresteerd zijn, zouden betrokken zijn bij zogeheten BEC-fraudezaken, een probleem dat groot is en snel groter wordt, blijkt uit cijfers van het Internet Crime Complaint Center (IC3) de Amerikaanse federale politie FBI. Het aantal zakelijke e-mailaccounts waar cybercriminelen toegang toe weten te krijgen stijgt snel.

Cijfers

In iets meer dan een jaar tijd is het aantal incidenten verdubbeld. Tussen mei 2018 en juli 2019 is de groei van het aantal wereldwijde Business E-mail Compromise (BEC)-incidenten met 100% toegenomen, meldt de FBI.

Ook de schade loopt flink op. In ongeveer 3 jaar tijd kreeg de FBI aangiften binnen over BEC’s met een totale schadeclaim van ruim 26 miljard dollar. Zo’n 8,3 miljoen dollar daarvan werd in de laatste 18 maanden tijd (1 jan. 2018 tot 1 juli 2019) als schade opgegeven. In die periode registreerde de FBI 1053 aangiften van oplichting via BEC.

De cijfers van de FBI zijn afkomstig van ongeveer 140 landen, meldt Bleepingcomputer. Banken die het meest worden gebruikt bij BEC-fraude, staan in China en Hong Kong.

BEC’s (ook wel EAC -Email Account Comprise- genoemd) is een vorm van criminaliteit waarbij oplichters geld proberen te krijgen doordat ze toegang hebben gekregen tot een e-mailaccount van een belangrijke medewerker in een organisatie.