‘Betere voorbereiding nodig voor digitale ramp’

Minister Grapperhaus ontvangt vandaag het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) over hoe Nederland moet omgaan met eventuele digitale ontwrichting.

De Telegraaf citeert maandagmorgen al uit het rapport dat zou concluderen dat Nederland niet klaar is voor een cyberaanval. De overheid, bedrijven en de samenleving moeten zich beter voorbereiden op digitale ontwrichting, luidt dan ook het advies.

De WRR houdt er rekening mee dat het normale maatschappelijk leven op ‘onvoorzien manieren’ in gevaar kan komen bij een grootschalige cyberaanval. Digitale rampen worden volgens de WRR nog steeds niet serieus genoeg genomen. “Voor ontwrichtende situaties in de fysieke wereld bestaan professionele crisisorganisaties en uitgebreide wet- en regelgeving. De voorbereiding op een digitale ontwrichting krijgt echter nauwelijks tot geen aandacht”, zo staat volgens de krant in het rapport.

Overheden en bedrijven hebben bijvoorbeeld niet goed in kaart gebracht van welke leveranciers ze afhankelijk zijn voor het draaiend houden van vitale, digitale processen. Ook is het onduidelijk wie bij een eventuele digitale ontwrichting verantwoordelijkheid heeft voor vitale processen. “Het ontbreekt de overheid bovendien aan een duidelijk omschreven bevoegdheid om in te grijpen.”

Om snel in te grijpen bij een digitale ramp zijn ’digitale hulptroepen’ nodig met wettelijke bevoegdheden, stelt de raad.

foto: Daniel Diaz, Pixabay