Juniper: Kosten als gevolg van datalekken stijgen verder

De kosten die worden veroorzaakt door datalekken stijgen jaarlijks met 11% tot 5.000 miljard (ofwel 5 biljoen) dollar in 2024. Dat heeft Juniper Research berekend in het rapport The Future of Cybercrime & Security: Threat Analysis, Impact Assessment & Mitigation Strategies 2019-2024.

Dit jaar worden de kosten als gevolg van datalekken geschat op 3 biljoen dollar. De groei van de kosten wordt volgens de onderzoekers voor een belangrijk deel veroorzaakt door boetes die door autoriteiten worden opgelegd na een datalek.

Verder stellen de onderzoekers dt cybercriminaliteit steeds geavanceerder wordt. Verwacht wordt dat cybercriminelen kunstmatige intelligentie zullen gebruiken die het gedrag van beveiligingssystemen zullen leren op een vergelijkbare manier als cybersecurity-bedrijven momenteel de technologie gebruiken om abnormaal gedrag te detecteren.

Juniper Research verwacht dat training op het gebied van veiligheidsbewustzijn een steeds belangrijker onderdeel zal worden van de cybersecurity-praktijk van ondernemingen. Want hoewel cybersecurity steeds meer onderdeel wordt van de bedrijfscultuur, lijkt dit nog niet bij alle gebruikers zelf te zijn doorgedrongen.