AP: Microsoft verzamelt nog steeds gegevens van Windows 10-gebruikers

Microsoft schendt mogelijk nog steeds de privacy van Windows 10-gebruikers. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) tijdens een nacontrole van een onderzoek uit 2017.

De AP deed in 2017 onderzoek naar de privacy van gebruikers van Windows Home en Pro. Microsoft bleek via telemetrie onrechtmatig persoonsgegevens te verwerken. Daarmee werd de privacy van gebruikers geschonden. In april 2018 heeft Microsoft op last van de AP aanpassingen doorgevoerd in Windows.

Uit de nacontrole blijkt dat de wijzigingen hebben geleid tot een daadwerkelijke verbetering, stelt de autoriteit. “Microsoft is de gemaakte afspraken nagekomen, maar tegelijkertijd blijkt dat Microsoft ook andere gegevens van gebruikers op afstand verzamelt. Mogelijk overtreedt Microsoft hierdoor nog steeds de privacyregels.”

In dit geval is het de verantwoordelijkheid van de privacytoezichthouder in Ierland, daar is het Europese hoofdkantoor van Microsoft gevestigd. Daarom heeft de AP aan de Ierse privacytoezichthouder gevraagd opnieuw onderzoek te doen naar de privacy van gebruikers van Windows.

De AP raadt Windows 10-gebruikers aan om bij de installatie en gebruik van deze software scherp te letten op de privacyinstellingen. Microsoft mag persoonsgegevens verwerken op het moment dat daarvoor op de juiste manier toestemming is gevraagd.