Broadcom lijft Symantec in voor 10,7 miljard dollar

Chipfabrikant Broadcom heeft securityspecialist Symantec ingelijft voor 10,7 miljard dollar in contanten. Een koopje in vergelijking met de 15,5 miljard dollar waarvan sprake was in eerdere, begin juli afgeketste overnamegesprekken.

Inmiddels is de strijdbijl begraven, waarbij de nu gesloten deal voor Broadcom de volgende logische stap is, nadat het eerder Brocade en CA overnam in 2017 en 2018. Daarmee wil het bedrijf een bredere technologische rol gaan spelen met meer producten dan processors, netwerk controllers en Wi-Fi chips.

Grotere footprint in bedrijfskritische infrastructuur

Broadcom’s president en CEO Hock Tan zei in een toelichting op het nieuws: “Symantec’s enterprise security wordt beschouwd als een van de marktleiders en heeft enkele van ‘s-werelds meest krachtige beveiligingsoplossingen ontwikkeld die bescherming bieden in het evoluerende dreigingslandschap en data beveiligen van endpoints tot en met de cloud. We willen onze footprint in de markt voor mission-critical infrastructuur software graag vergroten.”

Broadcom rekent ermee dat de deal goed zal zijn voor rond 2 miljard dollar aan recurring inkomsten en ook nog eens 1 miljard aan ‘run-rate cost synergies’ gaat opleveren in de komende 12 maanden.

Scherpe focus op kostenbeheersing

De presentatie voor investeerders zal de medewerkers van Symantec overigens niet als muziek in de oren klinken, met geluiden als ‘rightsizing Symantec’s enterprise security cost structure’ en het ‘rationaliseren’ van de verkoopafdeling. Research en development zullen een hogere ROI moeten laten zien op gebieden als endpoint security, web security en data loss prevention services.
Broadcom ziet Symantec als leverancier van de lacunes in zijn eigen enterprise security portfolio, waarbij het in juli vorig jaar aangekochte CA Identity & Access management (IAM) levert.

Na de afronding van de overname zal software 29 procent van Broadcom’s omzet uitmaken, tegenover 71 procent uit de chipverkoop.
De plannen zijn als gebruikelijk onderworpen aan de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten in de VS, Japan en de EU, die tegen het eind van het eerste kwartaal van Broadcom’s boekjaar 2020 wordt verwacht.

Meer informatie: www.broadcom.com