Kosmonauten krijgen cyberveiligheidstraining van Kaspersky

Kaspersky gaat zowel kosmonauten als IT-specialisten trainen op het vlak van cyberveiligheid. Dat is het resultaat van de samenwerking tussen Kaspersky en het Gagarin Research and Test Cosmonaut Training Center. Bij dit instituut worden kosmonauten en astronauten van over de hele wereld voorbereid op een verblijf in de ruimte.

Het Gagarin Research and Test Cosmonaut Training Center is een wereldwijde trainingsfaciliteit die internationaal samenwerkt met de bekende ruimteagentschappen NASA (VS), CSA (Canada), ESA (Europa) en JAXA (Japan).

Het Gagarin Center is de plek waar kosmonauten hun trainingen en laatste belangrijkste pre-flight-examens voltooien vóórdat ze starten met hun internationale ruimtevaartcarrière. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een unieke infrastructuur opgebouwd uit verschillende simulatoren om de ruimtevaarders op te leiden. Eén van deze simulatoren is de centrifuge van het centrum. Dat is één van de zwaarste proeven voor het testen van kosmonautenreacties en hun tolerantie voor verhoogde versnelling die de zwaartekracht van de aarde overstijgt.

Cyberdreigingen

Beveiligingsexperts van Kaspersky’s Global Research and Analysis Team organiseren speciale cybersecurity-trainingen die kosmonauten en IT-professionals gaan helpen hoe ze op een veilige manier de ruimte kunnen verkennen. Dat varieert van essentiële basisprincipes tot aan inzichten in de meest geavanceerde cyberdreigingen in de ruimtevaartindustrie.

“Het is van groot belang dat geavanceerde technologie in de ruimte optimaal wordt beveiligd, want de mogelijke gevolgen van cyberaanvallen zijn bij de ruimtevaart mogelijk verwoestend”, stelt Kaspersky.

foto: Gagarin Research and Test Cosmonaut Training Center