IBM: Kosten van datalekken stijgen al jaren

Datalekken kunnen dramatische gevolgen hebben voor kleine en middelgrote bedrijven. Dat datalekken veel schade opleveren, is waarschijnlijk bekend. IBM Security probeert jaarlijks een schatting te maken van de werkelijke kosten die datalekken met zich meebrengen.

De gemiddelde kosten van een datalek bedragen bijna 4 miljoen dollar, ongeveer 150 dollar per gelekte record. Datalekken door cyberaanvallen zorgen voor de grootste financiële schade. Datalekken door onzorgvuldig menselijk handelen of systeemfouten, leveren doorgaans een schadepost van ruim 3 miljoen dollar op.

Dat heeft IBM Security berekend in een jaarlijks rapport over de financiële impact van datalekken. Uit het onderzoek dat is uitgevoerd door het Ponemon Institute, blijkt dat de kosten van datalekken de afgelopen 5 jaar met maar liefst 12% zijn gestegen. Datalekken bij zorgorganisaties zijn het duurst.

Overigens loont het volgens de onderzoekers echt om goed voorbereid te zijn op cyberaanvallen. Bedrijven die regelmatig tests uitvoeren en een incident response team hebben, maken gemiddeld 1,23 miljoen dollar minder verlies vergeleken met bedrijven die geen voorzorgsmaatregelen treffen.