Jonge werknemer vormt groter cyberrisico

Werknemers die jonger zijn dan 30 jaar nemen op vakantie meer risico’s met onbeveiligde internetverbindingen dan als zij thuis aan het werk zijn. Dit verhoogt het risico dat vertrouwelijke bedrijfsgegevens op straat komen te liggen, blijkt uit onderzoek van test- en certificeringsorganisatie Kiwa onder ruim 1100 Nederlanders.

Voor meer dan de helft van werkend Nederland geldt dat zij óók tijdens de vakantie de laptop aanzetten om mails te beantwoorden, telefoontjes van klanten aannemen of reageren op appjes van collega’s. Dat geldt vooral voor zzp’ers en leidinggevenden: voor ongeveer driekwart van hen geldt dat het ook op de vakantiebestemming regelmatig ‘business as usual’ is.

Voor het werken vanaf een vakantieadres maakt ruim driekwart van de Nederlanders gebruik van de wifi in hun hotel of op de camping. En 3 op de 10 maakt regelmatig verbinding met het netwerk van een restaurant of café in de buurt.

Ruim een kwart van de Nederlanders die op vakantie werkt via een internetverbinding, beschermt hun apparaten helemaal niet, aldus het onderzoek. Vooral jongeren geven vaker aan geen extra beveiligingsmaatregelen te treffen. Zo neemt 67% meer risico’s met onbeveiligde internetverbindingen wanneer zij op vakantie zijn dan wanneer zij thuis of op kantoor werken.

Vaker slachtoffer

Ook blijken jongeren vaker het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit, zo blijkt woensdag uit nieuwe cijfers van het CBS. Onder jonge internetgebruikers van 12 tot 25 jaar was ongeveer 1 op de 8 vorig jaar slachtoffer van digitale criminaliteit. Vaak gaat het daarbij om oplichting waarbij producten online worden gekocht, maar nooit worden geleverd.