SIDN: Gebruik van DNSSEC stijgt nauwelijks

Het gebruik van DNSSEC blijft achter. In het afgelopen jaar is de beveiliging van .nl-domeinnamen met DNSSEC maar een beetje toegenomen.

Begin 2018 waren 49,27% van alle geregistreerde .nl-domeinnamen met DNSSEC beveiligd. Dat percentage steeg in een jaar tijd naar 53,49%, dat schrijft de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) in het jaarverslag (pdf) over 2018.

“Net als in 2017 bleef de validerende zijde ver achter: de 2 grootste Nederlandse accessproviders bieden nog steeds geen DNSSEC-validatie voor hun klanten”, aldus de SIDN. In 2017 luidde SIDN daar al de noodklok over, maar de stichting moet nu constateren dat er helaas nog ‘weinig tot niets’ is veranderd. 

Waarom DNSSEC?

Volgens de beheerder van .nl-domeinnamen is het enorm belangrijk dat de DNSSEC-standaard geadopteerd wordt. Bezoekers van domeinnamen die beveiligd zijn met DNSSEC, zijn beter beschermd tegen omleiding naar IP-adressen die misbruikt worden om bijvoorbeeld malware te verspreiden. Spoofing (namaken van betrouwbare websites) en DNS poisening worden hiermee tegengegaan.