‘Voorlichting voor werknemers over phishing is noodzakelijk’

Effectieve voorlichting over phishing is noodzakelijk voor alle werknemers. Uit onderzoek van cybersecurity-leverancier Proofpoint blijkt namelijk dat werknemers wereldwijd te weinig weten over deze vorm van cybercriminaliteit.

Respondenten beantwoordden bijna één op de vier vragen over phishingbedreigingen verkeerd, meldt het rapport ‘2019 Beyond the Phish’ Proofpoint-2019-beyond-the-phish-report dat deze week is verschenen. Effectieve voorlichting omdat cybercriminelen zich niet langer richten op de infrastructuur, maar op individuen.

“Cybercriminelen zijn experts in het verzamelen van persoonlijke informatie om zeer gerichte aanvallen tegen individuen uit te voeren”, aldus Amy Baker, vicepresident Security Awareness Training Strategy and Development bij Proofpoint.

“Regelmatige en effectieve trainingen op het gebied van security-bewustzijn zijn noodzakelijk om een sterke veiligheidscultuur op te bouwen. Dit is de beste manier om werknemers te leren hoe ze hun eigen gegevens en die van hun werkgever kunnen beschermen. Zo vormen eindgebruikers een sterke laatste verdedigingslinie tegen cyberaanvallers”, aldus Baker.

Cybercriminelen profiteren van een tekort aan kennis over phishing bij werknemers. Volgens de onderzoekers heeft 83% van de bedrijven in 2018 te maken kreeg met phishing-aanvallen.