‘Nederlander weet te weinig over beveiligen persoonsgegevens’

Nederlanders hebben veel vertrouwen in de beveiliging van hun persoonlijke gegevens. Ook hebben Nederlanders meer dan gemiddeld vertrouwen in de veiligheid van Internet of Things-apparaten.

Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van Palo Alto Networks is uitgevoerd onder ruim 10.000 respondenten uit Nederland, Italië, de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk, Duitsland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Fred Streefland, Chief Security Officer van North & East-Europe bij Palo Alto Networks, zie je een kloof in wat mensen geloven en wat de feiten laten zien. “Mensen denken dat ze er alles aan doen om hun eigen persoonlijke en professionele gegevens te beveiligen, maar de meeste mensen vinden het tegelijkertijd prima om open wifi-netwerken te gebruiken met hun zakelijke telefoon.

Een van de andere uitkomsten van het onderzoek laat zien dat er een grote groep respondenten is, die gelooft dat ze nooit slachtoffer zijn geweest van cybercriminaliteit. “We kunnen hieruit concluderen dat er nog veel moet gebeuren om de kennis van mensen te vergroten over hoe ze hun eigen persoonlijke gegevens moeten beveiligen en moeten worden gewaarschuwd wanneer ze daadwerkelijk het slachtoffer zijn van cybercriminaliteit, zodat ze hier naar kunnen handelen”, aldus Streefland.

Het is belangrijk dat bedrijven hun werknemers informeren over het gebruik van apparaten en hen bewuster maken van de acties die zij moeten ondernemen om de gegevens van hun bedrijf en zichzelf online te beschermen, besluit Streefland.