Kaspersky waarschuwt voor malafide vakantiewebsites

Wie een vakantie boekt, kan dat beter op een laptop of desktop doen dan op de smartphone. Nu de zomervakantie voor de deur staat, maken criminelen namelijk heel veel gebruik van frauduleuze reiswebsites en vakantieaanbiedingen.

Consumenten boeken steeds vaker een vakantie via hun mobiel, maar volgens experts van Kaspersky zijn frauduleuze sites lastiger te herkennen omdat een browser op een telefoon nu eenmaal minder flexibel is dan de browser op een pc. En daarmee dreigt een aantal consumenten het slachtoffer te worden van cybercriminelen. Want Kaspersky heeft ruim 8000 phishing-aanvallen ontdekt van spammers en phishers die erop uit zijn koopjesjagers voor last minute vakantieboekingen in de val te lokken.

Nietsvermoedende consumenten ontvangen e-mails over aanbiedingen voor lastminutevakanties van ogenschijnlijk betrouwbare aanbieders. Alleen gaat het in sommige gevallen om nepsites waar wordt geprobeerd om gegevens van het slachtoffer te bemachtigen. In één geval hebben de fraudeurs een phishing-pagina gemaakt die sterk lijkt op de website van het echte platform. Op deze valse online winkel werden goedkope accommodaties in stadscentra aangeboden met hoge beoordelingsscores. Na reservering en betaling was de aanbieding en het geld verdwenen, aldus Kaspersky.

“Spam en phishing behoren tot de meest effectieve vormen van cybercriminaliteit omdat ze menselijk gedrag manipuleren en exploiteren. Bijvoorbeeld het vertrouwen dat mensen in bepaalde merken hebben”, zegt Jornt van der Wiel, security-expert bij Kaspersky. “De aanvallers gebruiken valse sites die nauwelijks van echte platforms te onderscheiden zijn. Daarmee worden onoplettende consumenten verleid tot het verstrekken van bijvoorbeeld bankgegevens of telefoonnummers of het kopen van producten en diensten die helemaal niet bestaan.”

Daarom adviseert Kaspersky altijd via de pc te boeken en de legitimiteit van het reisplatform te controleren. “En mocht je toch vanaf de mobiele telefoon boeken, kijk dan goed van welke reisorganisatie de aanbieding afkomstig is. Open een nieuw scherm en ga vervolgens in het nieuwe scherm op zoek naar die reisaanbieder. Zo weet je vrijwel zeker dat je niet op een nagemaakte maar betrouwbare site komt”, aldus Van der Wiel.