WatchGuard waarschuwt voor toenemende Mac-bedreigingen

Mac-gebruikers moeten steeds meer oppassen voor malware. Voor de tweede keer in een jaar tijd waarschuwt IT-beveiligingsbedrijf WatchGuard voor malware gericht op Mac-gebruikers.

Mac-malware dook in het derde kwartaal van 2018 voor het eerst op in de malware-top 10 van WatchGuard. Nu staan er zelfs twee malware-varianten voor MacOS in de lijst. Adware.MAC is een relatief nieuwe adware-variant die op het web rondgaat specifiek voor gericht op MacOS-gebruikers.

De groei in malware voor de Mac maakt definitief een einde aan de misvatting van sommige Mac-gebruikers en onderstreept het belang van geavanceerde beveiliging op alle apparaten en systemen, zo stelt het bedrijf.

MacOS-software heeft regelmatig kwetsbaarheden die door criminelen gebruikt kunnen worden om een Apple-computers te kapen. “Hoewel een Mac standaard firewall en een anti-malwaremonitor (Gatekeeper genaamd) heeft, vinden wij dat deze robuuster moet zijn. Installeer extra beveiligingsproducten om uzelf te beschermen tegen groeiende Mac-bedreigingen”, luidt het advies van WatchGuard.

Meer malware

Overigens groeit de dreiging van malware in het algemeen, constateren onderzoekers van WatchGuard in het nieuwe Internet Security Report. De security-specialist detecteerde in het eerste kwartaal van 2019 maar liefst 62% meer malware dan in het kwartaal daarvoor. Cybercriminelen maken gebruik van een breed scala aan aanvalstechnieken, waaronder schadelijke Office-documenten, Mac-malware en webapplicatie-exploits.

De uitkomsten van het Internet Security Report van WatchGuard zijn gebaseerd op 42.000 geanonimiseerde Firebox Feed-data van actieve WatchGuard UTM-appliances. De eigenaren van deze apparaten hebben ervoor gekozen data voor onderzoeksdoeleinden te delen met het Threat Lab.