TU Delft gaat op zoek naar onveilige IoT-apparaten

Eén op de vijf consumenten weet (helemaal) niet hoe apparaten die met het internet verbonden zijn, beveiligd moeten worden. Daarom gaat de TU Delft tot en met 2021 metingen doen naar onveilige en al gehackte IoT-apparaten in Nederland.

Daarnaast gaat het Digital Trust Center van het ministerie van EZK in gesprek met fabrikanten over maatregelen om besmette apparaten veilig te maken. Door besmettingsinformatie over apparaten te delen met de vereniging Abuse Information Exchange, een Nederlands samenwerkingsverband van internetaanbieders, kunnen zij hun klanten informeren hoe zij besmettingen kunnen opschonen.

De actie, die is bedoeld om het gebruik van Internet of Things-apparaten veiliger te maken, wordt gefinancierd vanuit het ministerie van EZK. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Uit een onderzoek (pdf) dat in opdracht van het ministerie is dat onder meer dan 2.600 ondernemers en consumenten uitgevoerd, blijkt dat één op de vijf consumenten (helemaal) niet weet hoe apparaten die met het internet verbonden zijn, beveiligd moeten worden. Software updates worden in grote mate uitgevoerd, maar een minderheid wijzigt het wachtwoord regelmatig.

Ook ondernemers voeren in meerderheid actief en frequent software updates uit. Met uitzondering van de computer/mobiele telefoon wijzigen ook bedrijven in minder dan de helft van de gevallen frequent de wachtwoorden van andere slimme apparaten.