Kaspersky biedt security-leveranciers schild tegen computerwormen

Kaspersky Lab komt met een zogeheten nomoreworm-aanpak. Dit bestaat uit informatie voor alle security-leveranciers over hoe kwetsbaarheden in het RDP (Remote Desktop Protocol) in Microsoft-software kunnen worden gedetecteerd. Dit moet bescherming bieden tegen eventuele computerwormen.

“Helaas blijkt dat het inderdaad relatief eenvoudig is computers met wormen te infecteren via het zogeheten Remote Desktop Protocol van Microsoft. Wij hebben nu een nomoreworm-aanpak ontwikkeld die we ook beschikbaar stellen aan andere securityleveranciers”, licht vertelt Jornt van der Wiel, security-expert bij Kaspersky Lab, toe. “Drama’s als WannaCry willen we niet meer. En omdat vooorkomen altijd beter is dan genezen, willen we met deze aanpak iedere security-leverancier met Windows-gebruikers helpen.”

In Nederland en elders in de wereld doen nog altijd duizenden professionals een beroep op diverse oude versies van Windows XP, 7 en 2008 software. Het Microsoft-alarm over het RDP-protocol is daarom belangrijk ter voorkoming van grootscheepse cyberdreigingen, stelt Kaspersky. Microsoft waarschuwde 14 mei voor een nieuwe zwakke plek in Windows XP, 7 en 2008 software. Het softwarebedrijf gaf een nieuwe patch uit met een dringende oproep aan gebruikers de laatste security-updates te installeren.

Computerwormen zijn virussen die zichzelf verspreiden via netwerken. Een computerworm kan ook op afstand en automatisch schade aanrichten aan het besmette systeem zonder tussenkomst of actie van de gebruiker. Een bekend recent voorbeeld van een schadelijke computerworm is WannaCry.

Neem voor meer informatie contact op via nomoreworm@kaspersky.com.