‘Zorgsector investeert meer in cybersecurity na WannaCry’

Ransomware-aanvallen hebben ervoor gezorgd dat zorginstellingen hun investeringen in cybersecurity en IT hebben verhoogd.

Dankzij WannaCry en andere ransomware-varianten zijn investeringen in IT en cybersecurity in de zorgsector in de afgelopen twee jaar toegenomen. Slechts 1% van de ondervraagden geeft aan dat er binnen zijn bedrijf geen extra investeringen hebben plaatsgevonden. De meeste ondervraagden in de Benelux schatten de stijging van de investeringen tussen 11% en 20%. Volgens het onderzoek wordt er daarbij met name geïnvesteerd in applicatiebeveiliging, netwerkmonitoring en antivirussoftware.

Bovendien blijkt uit onderzoek van netwerkbeveiliger Infoblox dat 92% van de ondervraagde IT-professionals er vertrouwen in heeft dat hun organisatie voorbereid is en goed kan reageren op een cyberaanval. Twee jaar geleden was dat 82%. In de Benelux is dat vertrouwen met 98% zelfs nog hoger.

Effect WannaCry

Na de grootschalige van WannaCry in 2017 zijn zorginstellingen meer gaan nadenken over hoe te handelen bij een ransomware-aanval, concluderen de onderzoekers. In totaal geeft 83% van de zorginstellingen in de Benelux aan bereid te zijn losgeld te betalen bij een ransomware-aanval. Van de ondervraagden in de Benelux heeft 41% hier zelfs een plan voor op de plank liggen. Slechts 13% geeft aan absoluut geen losgeld te betalen.

Infoblox ondervroeg ruim 600 IT-professionals in de zorgsector in de Benelux, Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland over de staat van hun cybersecurity ten opzichte van twee jaar geleden, na de WannaCry aanvallen in mei 2017.