Verlopen certificaat oorzaak van Firefox-probleem

Mozilla werkt aan een update om het probleem met de uitgeschakelde add-ons in Firefox te verhelpen. Dit weekend werden plotseling bijna alle extensies in deze browser uitgeschakeld.

Oorzaak van het probleem is een verlopen certificaat van de Mozilla add-ons infrastructuur. Daardoor werden bij miljoenen Firefox-gebruikers de extensies, zoals Adblocker en Lastpass, uitgeschakeld. Het opnieuw activeren of opnieuw installeren van de add-ons werkte niet.

Volgens Tweakers.net kan het tijdelijk helpen om de computerklok en datum terug te zetten naar voor 4 mei 02:00, toen het probleem zich begon voor te doen. Ook worden workarounds gedeeld die erop neerkomen dat de certificeringseisen tijdelijk worden uitgeschakeld. Dit zorgt ervoor dat add-ons weer werken, maar brengt wel veiligheidsrisico’s met zich mee.

Firefox-add-ons moeten sinds versie 48 die in 2016 uitkwam, digitaal ondertekend zijn om te voorkomen dat er malware via add-ons verspreid kan worden.