Nieuwe norm voor veilig mailen en chatten in de zorg

Een groep van zorgaanbieders en leveranciers heeft samen met de Patiënt Federatie deze week een nieuwe norm goedgekeurd voor het veilig gebruik van e-mail en chatapplicaties door zorgaanbieders.

De nieuwe norm, NTA 7516, stelt functionele (dus geen technische) eisen aan het gebruik van e-mail en chatapplicaties door zorginstellingen en andere organisaties die daarmee persoonlijke gezondheidsinformatie willen uitwisselen.

Het uiteindelijke doel is dat e-mail en chatapplicaties als een veilige vorm van uitwisseling van persoonlijke gezondheidsinformatie kunnen worden gebruikt. De NTA formuleert daarom de eisen die het mailen en chatten van medische gegevens ‘veilig’ maken, aldus de Stichting Nederlands Normalisatie Instituut (NEN). Ook regelt NTA 7516 dat er tussen de verschillende oplossingen onderling kan worden uitgewisseld.

Nu alle partijen de concepttekst van de norm hebben goedgekeurd, wordt er gewerkt aan de afronding van de eindtekst. Deze wordt waarschijnlijk volgende maand gepresenteerd.