AIVD waarschuwt voor Chinese en Russische netwerkbedrijven

Nederland moet oppassen met het aanschaffen van software en hardware van Chinese of Russische fabrikanten voor vitale netwerkinfrastructuur. Dat advies komt van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Volgens de AIVD zijn de pogingen van China en Rusland om binnen te dringen in de infrastructuur aanleiding om het gebruik van apparatuur uit de landen te bestempelen als ‘een veiligheidsrisico’, meldt NU.nl.

De waarschuwing staat in het jaarverslag van de inlichtingendienst en komt op een cruciaal moment. Het Nederlandse kabinet staat op het punt om een besluit te nemen over de Huawei-kwestie. Naar verwachting komt de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) eind mei met een risicoanalyse omtrent 5G-netwerken.

Vergrootglas

Al enige tijd is er discussie over de vraag of partijen als Huawei of ZTE netwerkapparatuur moeten leveren voor de bouw van 5G-netwerken in Nederland.

Internationaal ligt de positie van de Chinese telecomfabrikant Huawei onder een vergrootglas. De VS waarschuwt dat China apparatuur van het bedrijf zou kunnen gebruiken voor spionage. Daarom hebben de Verenigde Staten en Australië het gebruik van Huawei-apparatuur inmiddels uit voorzorg verboden.