‘Backdoor free’-garantie met de oplossingen van LANCOM

Seth van der Meer, Country Manager LANCOM Systems

Bedrijven worden als nooit tevoren geconfronteerd met bedreigingen van het internet: gegevens worden verzonden en ontvangen via een groot aantal kanalen, zoals e-mail, sociale media, cloudservices of P2P-portals, en vandaaruit kunnen cybercriminelen een bedrijfsnetwerk makkelijk binnendringen. Tegen die bedreigingen levert LANCOM, Europa’s grootste producent van netwerkapparatuur, samen met Rohde & Schwarz, een vooraanstaande speler in de cybersecuritymarkt, een unieke combinatie van betrouwbare netwerkinfrastructuur en IT-beveiliging ‘Made in Germany’. Daarbij geeft het bedrijf zwart-op-wit de garantie dat alle producten vrij zijn van ‘backdoors’.

De overname door Rohde & Schwarz, medio vorig jaar, vormt de hoeksteen voor de transformatie van LANCOM van een pure netwerkfabrikant naar een geïntegreerde netwerk- en beveiligingsprovider, vertelt Seth van der Meer. “Deze transformatie vindt geleidelijk plaats en het pad dat we volgen heeft al onze partners en klanten – ongeacht of ze conventionele netwerk- architecturen gebruiken of cloud- gebaseerde softwaregedefinieerde netwerken – voldoende tijd en ruimte om met ons mee te evolueren.”

Portfolio-ontwikkeling

Van der Meer: “Voor conventionele netwerken omvat ons beveiligingsaanbod in eerste instantie een volgende generatie firewall van Rohde & Schwarz Cyber security, die een ideale aanvulling vormt op onze infrastructuurcomponenten. Voor cloudnetwerken op basis van de LANCOM Management Cloud zijn afgelopen december de beschikbare netwerkfuncties SD-WAN, SD-LAN en SD-WLAN uitgebreid met SD-beveiliging inclusief een nieuw Security & Compliance Dashboard, een cloudgebaseerde firewall en UTM-functies. De volgende stap is om LANCOM-netwerk- en Rohde & Schwarzbeveiligingstechnologieën volledig te integreren en onze partners en klanten complete beveiligingsoplossingen te kunnen aanbieden.”

Marktbenadering

“Onze oplossingen komen het best tot hun recht in bedrijven en organisaties met enkele tot 1.500 werkplekken”, vervolgt Van der Meer. “We zijn met name sterk in sectoren als de retail, (gezondheids)zorg, de juridische sector en de hospitalitybranche, waar een betrouwbare en veilige een bedrijfskritische factor is, zowel on-premise als in de cloud. Naast de ‘backdoor free’-garantie is de LANCOM Management Cloud (LMC) een extra toegevoegde waarde. Dankzij de multitenancymogelijkheden is het een ideale oplossing voor IT-dienstverleners.

Praktijkcase winkelketen
Op IT-gebied worden alle vestigingen van een bekende Nederlandse huishoudwinkel remote bediend. Zo kunnen vestigingsmanagers SSID’s aanvragen ter identificatie en onderscheiding van hun lokale netwerk, waarbij de IT-dienstverlener dat van afstand verzorgt, wat een flinke besparing in tijd, personeels- en reiskosten oplevert. De basis voor deze aanpak ligt in de opbouw van de complete IT-infrastructuur inclusief UTM in de cloud. Vervolgens kan worden overgegaan tot de uitrol van de voorgeconfigureerde fysieke hardware, waarvoor op locatie geen specifieke IT-kennis vereist is. De netwerkkabels moeten in de aangegeven poorten worden ingeplugd en het netsnoer kan worden aangesloten. Na inschakelen meldt het apparaat zichzelf aan op de cloudomgeving, waarna de beheerder ziet dat een locatie online is gekomen. En dat is het dan. Vergeleken met een implementatie van traditionele apparatuur waarmee als snel een dag is gemoeid, is de winst evident.

Cloudgebaseerde beveiliging

Van der Meer: “De LANCOM Management Cloud biedt de holistische orkestratie van alle routers, switches en toegangspunten in het netwerk. Het nieuwe Security & Compliance Dashboard toont in één oogopslag of de apparaten in het netwerk zijn geconfigureerd volgens het beveiligingsbeleid van het bedrijf en of ze voorzien zijn van de nieuwste firmware patches. Het dashboard laat ook zien of er open poorten in het netwerk zijn, of er onveilige protocollen worden gebruikt, maar informeert ook over de resterende apparaatgarantie en licenties. Intuïtieve, kleurgecodeerde statusinformatie maakt het eenvoudiger dan ooit om te voldoen aan de beveiligings- en compliance-vereisten in cloudbeheerde infrastructuren.”

Parterkanaal

“Dat laatste is ook belangrijk voor ons partnerkanaal dat we gestaag verder uitbouwen”, vervolgt Van der Meer. “Ondanks ons onderscheidende aanbod – Europese, in Duitsland geproduceerde apparatuur met een gecertificeerde ‘no backdoors’-garantie – is de merknaam LANCOM nog lang niet overal doorgedrongen, dus focussen we de komende jaren sterk op de verbreding van onze naamsbekendheid. Partners zijn nu eenmaal geneigd om te leveren wat de klant vraagt en dat zijn dan vaak de bekende merken. Daar willen we ook bij gaan horen. Op het vlak van security is het beslist eigenaardig dat we voor de security van netwerken vooral kijken naar Amerikaanse en Chinese fabrikanten, waar op zijn minst een zweem van spionageverdenking aan kleeft. Ook overheden lijken het bestaan van Europese leveranciers te negeren, maar als je zekerheden zoekt moet je bij onze Oosterburen zijn: die zijn bijna nog ‘roomser dan de paus’ als het om security gaat.”

Awareness

Van der Meer: “Duitse bedrijven zijn ook een stuk actiever bezig met AVG/ GDPR dan wij in Nederland. Security is in de eerste plaats een kwestie van awareness; je kunt nog zulke geavanceerde apparatuur inzetten, maar als de man of vrouw op de kantoorstoel niet is geïnstrueerd over de risico’s en gevaren van achteloos surfgedrag op het internet of het klakkeloos openen van e-mails en attachments is je hele investering waardeloos. Helaas is het nog steeds zo dat veel kleinere ondernemers pas wakker worden op het moment dat ze slachtoffer zijn geworden van phishing of ransomware. Maar dan is het kwaad als geschied. Want wie let er nu op het verschil tussen de hoofdletter i (‘l’) en een kleine letter L (‘l’)? En het veel gehoorde ‘drukdrukdruk’ mag geen excuus zijn om je niet een aantal basisveiligheidsregels aan te leren.

LANCOM’s kernboodschap luidt: ‘Infrastructure meets Security’, zowel in on-premise als in de cloud, en past waar mogelijk automatisering toe om de risico’s van menselijke fouten of nonchalance zoveel mogelijk te vermijden. De LMC biedt daarbij een aantal evidente voordelen, met name aan de beheerskant. Zeker in sectoren waar security van (draadloze) netwerken een issue is, is LANCOM de leverancier bij uitstek. Weliswaar niet de goedkoopste, maar wel de enige die zwart-op-witgaranties geeft. Met die USP kunnen ook channelpartners zich duidelijk differentiëren in de markt.

‘De LANCOM Management Cloud levert een tijdbesparing van 80 procent’
LANCOM Systems maakt het leven van IT-dienstverleners een stuk eenvoudiger met de LANCOM Management Cloud (LMC). Een Nederlandse ISP was een van de eerste die voor het netwerkbeheer van zijn klanten overstapte naar de op SDN gebaseerde LMC-oplossing. “Daarmee besparen we 80 procent van de tijd die we anders kwijt zouden zijn aan het implementeren en monitoren van de netwerken van onze klanten”, aldus het bedrijf. “Sterker nog, we kunnen problemen signaleren en adresseren nog voordat de klant zelf er iets van merkt. En we hoeven er de deur niet meer voor uit. Maar dat kan alleen als de onderliggende netwerkcomponenten aan de hoogste kwaliteits- en betrouwbaarheidseisen voldoen; voor onze klanten zijn betrouwbare en stabiele netwerkverbindingen cruciaal voor hun business. Die hebben we gevonden in de routers, WLAN-oplossingen en switches van LANCOM en de diverse voordelen die de LMC ons biedt. De LMC is een unieke combinatie van de laatste cloudgebaseerde SDN-technologieën en is daarmee een van de meest toekomstbestendige manieren om het beheer van complete netwerkinfrastructuren te optimaliseren. We zijn inmiddels zover dat we vanaf iedere willekeurige locatie ter wereld de configuratie van een netwerk met een pc of tablet in een paar minuten kunnen regelen en monitoren. Daarmee besparen we 80 procent van de normale tijd, en die tijd kunnen we gebruiken om onze dienstverlening uit te breiden naar een groeiende klantengroep. Het ligt voor de hand dat we LMC dan ook inzetten als een integraal onderdeel alle nieuwe netwerken die we naar klanten uitrollen.’’

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 2]

Lees het artikel hier in PDF