Kaspersky: bijna half miljard phishing-aanvallen in 2018

Het aantal phishing-aanvallen is in 2018 verdubbeld ten opzichte van 2017. Vorig jaar werden bijna 500 miljoen van dergelijke aanvallen geteld.

Opvallend is dat de toename van het aantal phishing-aanvallen in 2016 en 2017 veel kleiner was (jaarlijks ca. 15%). In het afgelopen jaar groeide het aantal phishing-aanvallen van 236 miljoen tot ruim 482 miljoen, stelt Kaspersky Lab in een rapport over spam en phishing.

Verder valt op dat ruim 44% van alle phishing-pogingen die Kaspersky Lab heeft gedetecteerd, gericht was op banken, betalingssystemen en webwinkels. En er zijn meer trends te ontdekken, vertelt Jornt van der Wiel, security-expert bij Kaspersky Lab. “2018 stond in het teken van nieuwe trucs. Cybercriminelen passen steeds meer nieuwe methoden toe om mensen te misleiden. Oplichters haken bovendien vaker in op belangrijke wereldwijde evenementen zoals grote voetbaltoernooien, Black Friday of nationale feestdagen.”

Phishing is één van de meest flexibele varianten van ‘social engineering’. Deze cybercriminaliteit wordt op vele manieren vermomd en voor verschillende doeleinden ingezet, vooral omdat het zo eenvoudig is.