DDoS-aanvallen worden steeds krachtiger

DDoS-aanvallen worden steeds krachtiger. De zwaarste DDoS-aanval van vorig jaar bereikte een piek van 1,7 Tbps.

Vorig jaar braken twee DDoS-aanvallen alle voorgaande records, met een piek van respectievelijk 1,35 en 1,7 terabits per seconde, dat blijkt uit het rapport ‘Cybersecurity threatscape 2018: trends and forecasts’ van Positive Technologies. Vaak zijn overheidsorganisaties of IT-bedrijven het doelwit van de aanval.

Hoewel er vaak sprake is van meerdere redenen om een DDoS-aanval uit te voeren, staan toegang krijgen tot informatie en financieel gewin bovenaan. Zo kan het verkrijgen van vertrouwelijke gegevens een doel op zich zijn, maar vaker stelen cybercriminelen gegevens om geld te verdienen door het te verkopen of door het te gebruiken om slachtoffers af te persen of om fraude te plegen.

Dat DDoS-aanvallen steeds krachtiger worden, komt volgens de onderzoekers door zowel de groei in botnets als het gebruik van nieuwe technieken en exploits om aanvallen te versterken. Bovendien wordt het steeds eenvoudiger om dergelijke aanvallen uit te voeren.