‘Beveiliging smartphones is te zwak in veel organisaties’

Mobiele apparaten vormen een steeds groter beveiligingsrisico voor organisaties. Niet alleen hebben hackers het vaker gemunt op smartphones van medewerkers, ook biedt de smartphone toegang tot steeds meer vertrouwelijke apps en data en de beveiliging laat te wensen over.

Dat zijn enkele conclusies van het rapport Mobile Security Index 2019 van Verizon dat onlangs is uitgekomen. Van de ondervraagden zegt tweederde dat ze minder vertrouwen hebben in de beveiliging van smartphones dan in de beveiliging van andere apparaten. Ook verwachten veel ondervraagden dat het aantal aanvallen op smartphones en tablets dit jaar flink zal toenemen.

Groot of klein

Grotere organisaties mogen dan wel meer geld en kennis hebben om mobiele toestellen beter te beveiligen, door de omvang van de organisatie, is het beheer van al die apparaten veel complexer geworden, stellen de onderzoekers. Het beheer van de mobiele apparaten in kleine organisaties is beter uitvoerbaar, maar daar ontbreekt het dan weer vaak aan voldoende kennis of geld om de beveiliging goed te regelen.

Volgens Verizon is het opvallend dat er in veel bedrijven strenger wordt omgegaan met de beveiliging van pc’s en servers dan met de beveiliging van smartphones.

Het onderzoek is in opdracht van Verizon uitgevoerd door een extern bureau onder 671 Amerikaanse respondenten uit allerlei sectoren.

Het volledige rapport is te lezen op de site van Verizon.