(ISC)² : Cybersecurity-expert is een containerbegrip geworden

Opleidingsinstituut (ISC)² houdt in april een grote conferentie in Den Haag

Ze heeft een hekel aan het woord ‘community’, maar bij het International Information Systems Security Certification Consortium (afgekort (ISC)2) ’s werelds meest prestigieuze community voor cybersecurityexperts, voelt Mary-Jo de Leeuw zich als een vis in het water. “We willen allemaal dat de wereld digitaal een beetje veiliger wordt.”

 

(ISC)² is het meest prestigieuze training- en certificeringsinstituut op het gebied van IT-security. Het is een internationale non-profit- organisatie die wereldwijd erkende IT-securitycertificaten verstrekt. Deze certificeringen worden verleend op grond van het afleggen van een examen en werkervaring. Het certificaat CISSP is het hoogst haalbare als het gaat om informatiebeveiliging, de zogenaamde ‘golden standard’. Het zijn toonaangevende opleidingen en daar is behoefte aan, zegt De Leeuw, Director Cybersecurity Advocacy, EMEA bij (ISC)². “Er zijn namelijk veel teveel zelfbenoemde ‘cybersecurity-experts’.” Rian van Rijbroek, die in januari 2018 bij het actualiteitenprogramma Nieuwsuur allerlei onzin zat te verkondigen, is daar een voorbeeld van, aldus De Leeuw. “Sommige mensen die twee maanden lang op een willekeurige helpdesk hebben gezeten, noemen zich soms al cybersecurity-expert”, zegt ze. Bovendien bestaat dé cybersecurity-expert eigenlijk ook niet meer. “Cybersecurity-expert is een containerbegrip geworden. Tegenwoordig gaat het om meer specifieke deelgebieden, zoals expert op het gebied van forensische IT of Industrial IoT cybersecurity-expert.”

Gemeenschap

Als mensen bij (ISC)² een certificaat hebben bemachtigd, kunnen ze zich aansluiten bij de (ISC)² community. De organisatie heeft wereldwijd meer dan 140.000 leden. In april komt een deel van die gemeenschap in Den Haag bij elkaar tijdens het jaarlijkse (ISC)² Secure Summit EMEA. “Dit is een conferentie van hoog niveau zonder salespraatjes van sponsoren”, zegt Mary-Jo de Leeuw. De leden van (ISC)² moeten ook elk jaar blijven bijleren en een bepaald aantal CPE-punten behalen om hun certificaat te mogen behouden. Deze summit levert ze ook punten op. “Als resellers willen weten wat de laatste trends zijn op het gebied van cybersecurity, en als ze écht nieuwe, interessante onderwerpen willen horen, dan is deze summit ‘the place to be’.”

Geen jeukwoorden

Mary-Jo de Leeuw

Het programma is zorgvuldig samengesteld, vertelt De Leeuw. “Woorden waar ik zelf extreem jeuk van krijg, zijn ‘disruptief’ en ‘blockchain’.” Die komen volgens haar dan ook niet of nauwelijks aan bod tijdens het evenement. “Er komt wel een presentatie over blockchain, maar dat betreft een werkend voorbeeld vanuit de praktijk. Dus er wordt niet verteld hoe geweldig blockchain is en dat het alles gaat veranderen, maar er wordt getoond wat je ermee kunt.”

Interessant voor resellers

Voor resellers en distributeurs is (ISC)² niet alleen interessant om een opleiding te volgen, er zijn ook trainingen gericht op cloud. Maar ook de (ISC)² Secure Summit EMEA is voor resellers en distributeurs een interessant evenement, benadrukt De Leeuw. Een van de gastsprekers tijdens de (ISC)² Secure Summit is Peter van Eijk, een van ’s werelds bekendste trainers als het om cloud gaat. Hij komt iets vertellen over de laatste cloudnieuwtjes en de beveiliging ervan. “Als je als reseller clouddiensten wil verkopen, dan hoor je tijdens de summit hoe het zit met cloudbeveiliging en welke nieuwe trends er zijn.” Hierdoor kunnen resellers meer omzet genereren, omdat ze beter inzien of kunnen uitleggen welke oplossingen er nodig zijn in bepaalde situaties. Bovendien kan een officiële cybersecuritytraining iemand meer salaris opleveren. “Verder zitten er in de zaal veel eindgebruikers, dus het is ook een goede gelegenheid om te netwerken”, besluit De Leeuw.

De (ISC)² Secure Summit EMEA vindt plaats op 15 en 16 april in het World Forum in Den Haag. Kijk voor meer informatie op: http://bit.ly/ISC2emea.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in ChannelConnect magazine 2019, nummer 2]

Lees het artikel hier in PDF