Veilig gebruik clouddiensten blijft een zorg van IT’ers

Verkeerde configuraties van een cloudplatform die leiden tot datalekken, dat is volgens een meerderheid van IT-professionals de belangrijkste risicofactor bij het gebruik van zakelijke clouddiensten.

Maar liefst 62% van de IT’ers vreest datalekken door verkeerde cloudconfiguraties. Andere beveiligingszorgen die samenhangen met het gebruik van clouddiensten, zijn ongeautoriseerde toegang tot de clouddiensten (55%), onveilige interfaces en API’s (50%) en het kapen van gebruikersaccounts of dataverkeer (47%).

Dat zijn enkele uitkomsten uit het 2019 Security Report van netwerkbeveiliger Check Point Software. Een ander opvallende uitkomst van het rapport is dat 30% van de IT’ers van mening is dat beveiliging de verantwoordelijkheid is van de cloud service provider. Het is echter een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel de klant als de provider.

De onderzoekers beweren in het rapport verder dat bijna een op de vijf globale ondernemingen in 2018 te maken kreeg met een beveiligingsincident met een clouddienst. Daarbij ging het vaak om datalekken, gekaapte accounts en malware-infecties.

Het hele rapport van Check Point is hier te downloaden.