‘Rechtszaak in de VS wegens Huawei-verbod’

Huawei kondigt later deze week aan dat het een rechtszaak start tegen de Amerikaanse overheid vanwege het verbod op het gebruik van netwerkapparatuur van Huawei. Dat schrijft The New York Times op basis van meerdere anonieme bronnen.

Het gebruik van netwerkapparatuur van Chinese telecombedrijven zou het risico op hackers en afluisteren door de Chinese overheid vergroten. Daarom verbood president Trump overheidsorganisaties vorig jaar om nog langer telecomapparatuur van Huawei en ZTE te gebruiken.

Met een aanklacht wordt weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de handelsruzie tussen China en de regering van president Trump. De spanningen tussen het Chinese telecombedrijf en de Amerikaanse autoriteiten zijn de laatste maanden al flink opgelopen, vooral nadat Canada Meng Wanzhou, de financieel directeur van Huawei, arresteerde en de VS om uitlevering van de topvrouw vroeg.