Microsoft gaat klantdata analyseren in Azure voor security

Microsoft heeft twee nieuwe cloud-securitydiensten getoond. Het gaat om Azure Sentinel en Microsoft Threat Experts, die beide onderdeel worden van Windows Defender ATP.

Azure Sentinel

Azure Sentinel is afgelopen week in de preview gegaan en is een Security Information en Management tool. Het is volgens het concern de eerste van zijn soort dat vanuit de cloud werkt. Met kunstmatige intelligentie analyseert de tool data in de Azure cloud van Microsoft, en distilleert hieruit of er een mogelijke aanval gaande is. Traditioneel moest dat altijd in de omgeving van de gebruikers zelf gebeuren, wat enorm veel rekenkracht, en daarmee geld, kost. Security-oplossingen van meerdere specialistische leveranciers wordt door Azure Sentinel losgelaten op de data die de klant aanlevert.

De tweede dienst is Microsoft Threat Experts. Het idee daarachter is dat organisaties anoniem hun omgeving kunnen laten doorlichten op zwakke plekken. Via een aparte functie kunnen klanten in direct contact komen met een beveiligingsexpert.