Cyberbeveiligers benadrukken IoT-bedreigingen op MWC

Op het Mobile World Congress dat deze week in Barcelona plaatsvindt, waarschuwen diverse IT-beveiligingsbedrijven voor de risico’s van IoT. Zo komen bijvoorbeeld Avast en McAfee met eigen waarschuwingen en onderzoekscijfers.

Volgens Avast hebben 4 op de 10 huishoudens tenminste een apparaat dat niet goed beveiligd is tegen cybercriminelen. Wereldwijd komt Avast uit op een gemiddeld percentage van 40,8% van de huishoudens met een kwetsbaar apparaat. In de Verenigde Staten is dat iets lager (35%).

Dit illustreert volgens de security-softwarefabrikant hoeveel huishoudens slachtoffer kunnen worden door slechtbeveiligde IoT-apparaten, omdat slechts één kwetsbaar apparaat genoeg kan zijn om de veiligheid van het gehele thuisnetwerk in gevaar te brengen.

Avast heeft de bevindingen van 16 miljoen scans van huishoudens samengevat in het Avast Smart Home Report 2019.

Kwetsbaarheden

Ook McAfee waarschuwt voor onveilige IoT-apparaten. De Amerikaanse securityvendor heeft kwetsbaarheden ontdekt in de smart brievenbus BoxLock en de smart koffiemachine Mr.Coffee. Deze apparaten kunnen vrij eenvoudig door hackers worden overgenomen waardoor criminelen toegang kunnen krijgen tot de netwerken waarop de apparaten zijn verbonden.

McAfee waarschuwt zowel consumenten als bedrijven dat cybercriminelen nieuwe manieren zullen blijven vinden om alle verbonden apparaten te misbruiken. McAfee wil meer onderzoek doen naar de dreigingen en prijst bedrijven die kwetsbaarheden snel patchen.

“Cybersecurity onderzoekers, bedrijven en consumenten die samenwerken om deze kwetsbaarheden bloot te leggen en te elimineren houden ons allen een stap voor op de slechteriken”, zegt McAfee-topman Raj Samani.