CEO-fraude leidt tot faillissement Brabants bedrijf

Een bedrijf uit het Brabantse Aarle-Rixtel is vorig jaar failliet gegaan nadat het twee betalingen van in totaal bijna 800.000 euro had overgemaakt in verband met CEO-fraude.

Het bedrijf Elco Netherlands maakte onder meer elektronische printplaten. In november en december werd het bedrijf slachtoffer van zogenaamde CEO-fraude, schrijven Aben & Slag Advcaten in het curatorverslag (pdf). Daarbij werd het bedrijf voor in totaal 771.862 euro benadeeld.

Bij CEO-fraude doen cybercriminelen zich voor als een directeur of manager van een organisatie en vragen ze bij de financiële afdeling om direct geld over te maken voor bedrijfszaken. Doordat het verzoek lijkt te komen vanuit een belangrijk persoon binnen de organisatie, wordt het geld vervolgens overgemaakt en is de CEO-fraude geslaagd.

“Uit onderzoek is gebleken dat in november 2018 de criminelen de e-mailadressen van de CEO (in Italië) en van de functionaris op de financiële administratie (in Nederland) hebben achterhaald (gehackt), waarna de criminelen zich voordoen als CEO met vervalste, maar sterk gelijkende e-mails (en verzonden vanaf sterk gelijkende e-mailadressen) van een functionaris op de financiële administratie in Nederland. Daarbij is een betaling overgemaakt van in totaal ruim 223.000 euro naar een gefingeerde bankrekening in China en een bedrag van in totaal 548.760 euro naar een gefingeerde bankrekening in Roemenië”, aldus het curatorverslag.

De financiële schade die het bedrijf hierdoor leed, was voor de directie/aandeelhouders aanleiding om zelf het faillissement van Elco Netherlands B.V. aan te vragen.

Het bedrijf heeft overigens op 18 januari van dit jaar een doorstart gemaakt.