Fox-IT mag forensische IT-kennis inzetten bij rechtszaken

Een medewerkster van Fox-IT mag voortaan Nederlandse rechters bijstaan bij strafzaken op het gebied van digitaal forensisch onderzoek.

Forensisch IT-expert Gina Doekhie is ingeschreven in het Nederlands Register Gerechtelijk Deskundigen (NRGD) voor het strafrecht, zo maakt Fox-IT bekend. Hierdoor is Fox-IT de eerste en vooralsnog enige commerciële organisatie in Nederland die met haar expertise op gebied van forensische IT mag helpen bij bij civiele rechtszaken en strafzaken.

De Wet deskundige in strafzaken stelt hoge eisen aan de kwaliteit, betrouwbaarheid en bekwaamheid van deskundigen. “Als geregistreerd deskundige is de deskundigheid van Doekhie objectief en wettelijk erkend. De titel ‘Gerechtelijk deskundige’ staat op persoonlijke naam, en stelt Doekhie -en dus ook Fox-IT- in staat om met haar expertise een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk belang”, verklaart het IT-beveiligingsbedrijf.

Digitaal forensisch advies wordt steeds belangrijker in de civiele rechtsspraak en het strafrecht. Het vereist zeer specifieke kennis en capaciteit om bewijzen van cybercriminaliteit snel, effectief en accuraat te kunnen identificeren en interpreteren.