FileCap nu ook met e-mail encryptie

FileCap, het cloudless product voor het verzenden en ontvangen van grote bestanden, maakt het nu ook mogelijk om e-mails en bijbehorende onderwerpen met encryptie te versturen.

Sinds de invoering van Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) mogen documenten die privacygevoelige informatie bevatten, niet meer onbeveiligd online worden gedeeld. Uit de praktijk blijkt dat niet alleen documenten, maar ook e-mails gevoelige informatie bevatten. De nieuwe release van FileCap (4.2) biedt de mogelijkheid om zowel documenten als de e-mailuitwisseling zelf, in een beveiligde omgeving te delen.

In tegenstelling tot veel onveilige publieke file transfer-diensten wordt de FileCap server niet gehost in een public cloud, maar staat bij de klant of een reseller. Bestanden worden na encryptie in de beveiligde omgeving opgeslagen. Door deze lokale opslag behoudt de klant de controle over de bestanden die verzonden of ontvangen worden. Mocht een gebruiker per ongeluk een mail met bijlage naar een verkeerde persoon versturen, kan deze eenvoudig ‘teruggetrokken’ worden.

In veel organisaties worden regelmatig e-mails met privacygevoelige informatie verstuurd. Om ervoor te zorgen dat ook deze gegevens niet op straat komen te liggen, bevat de nieuwe FileCap versie een optie voor e-mail encryptie. Klanten klikken in Outlook op de FileCap knop, waarmee ze de volledige e-mail, het onderwerp en de bijlage versleuteld naar de ontvanger versturen. Deze krijgt een e-mail met een url, als hierop geklikt wordt krijgt de ontvanger een sms met een unieke code of hij voert een wachtwoord in. De url leidt de ontvanger naar een webportaal, waar hij met de sms-code of het afgesproken wachtwoord kan inloggen en toegang krijgt tot de versleutelde mail en bijlages. In deze portaal kan hij ook reageren op de mail, zodat de gehele correspondentie in een beveiligde omgeving blijft, maar hij kan de e-mails en bijlages ook downloaden. De ontvanger hoeft geen FileCap licentie te hebben of plugins te installeren, wat het gebruiksgemak voor alle partijen vergroot.

Bert Janssen, IT security consultant bij FileCap: “Werknemers bij zorginstellingen of overheidsinstanties vinden het soms makkelijk om bepaalde gegevens, zoals een BSN of naam en geboortedatum van een persoon, als subject van een mail te gebruiken. Dat is begrijpelijk, maar volledig tegen de wet. Ook ín mails staat vaak informatie die er niet thuis hoort. Met de nieuwe FileCap versie hoeven werknemers hun gewoontes niet volledig aan te passen. Het enige dat ze moeten doen, is in Outlook de ‘veilige FileCap mail’-knop gebruiken. Dit is klantvriendelijk én veilig, dus we verwachten dat veel klanten gebruik gaan maken van deze gratis update.”

FileCap 4.2 is vanaf vandaag beschikbaar een gratis te gebruiken voor FileCap klanten.

Voor meer informatie of een gratis testversie: www.filecap.com