Startpage.com en Privacy Company winnen Nationale Privacy Award

Bij de uitreiking van de Nationale Privacy Awards zijn vorige week de Nederlandse zoekmachine Startpage.com en het bedrijf Privacy Company in de prijzen gevallen.

De Nationale Privacy Awards worden uitgereikt aan ‘bedrijven en overheden die privacy zien als een kans om zich positief te onderscheiden en privacyvriendelijk ondernemen en innoveren tot norm te maken’.

Volgens de jury biedt Startpage.com met hun zoekmachine een antwoord op de behoefte van iedereen die profilering en targeting op basis van online zoekopdrachten wil vermijden. Gebruikers van Startpage.com kunnen Google Search gebruiken zonder te hoeven vrezen dat elke zoekopdracht wordt toegevoegd aan een permanente dataverzameling bij Google. Bovendien kunnen de zoekresultaten bij Startpage.com via een anonimiserende proxy worden bezocht. “Daarmee vervult Startpage.com een behoefte bij iedereen die weleens wil zoeken naar informatie zonder vervolgens geconfronteerd te worden met gerichte advertenties daarover”, aldus de jury.

Daarnaast ontving de Privacy Company een prijs voor de app Privacy Designer. Dit is een webapp voor het MKB, verenigingen en NGO’s, die hen helpt privacyrisico’s te inventariseren. De app is medegefinancierd door het SIDN Fonds en gratis worden gebruikt.

Tot slot werd de aanmoedigingsprijs uitgereikt aan PublicSpaces. PublicSpaces is een samenwerking van publieke omroepen en culturele instellingen, die van het internet weer een community van gebruikers willen maken. Zij willen met een aantal belanghebbende partijen het internet gaan repareren door het heel concreet aanbieden van een paar alternatieven.