‘Dataregels zorgen voor onloosbaar ICT-afval’

Regelgeving die de veiligheid van persoonsgegevens waarborgt hebben als onbedoelde bijkomstigheid dat bedrijven hun oude ICT-apparatuur liever zelf houden dan dat ze zich ervan ontdoen.

40 procent van de organisaties geeft jaarlijks meer dan 100.000 dollar uit om hardware op te slaan waar ze eigenlijk van af zouden willen, maar dat niet kunnen zonder compliancyproblemen te krijgen, zo schrijft Blancco in een recent onderzoeksrapport.

Kat uit de boom

Organisaties die bijvoorbeeld kapotte harde schijven terug willen sturen naar de leverancier, vrezen bijvoorbeeld dat ze hierdoor ongeautoriseerd persoonsgegevens zouden delen, zo blijkt uit het onderzoek onder 600 datacenter-experts uit APAC, Europa en Noord-Amerika. Dit zijn lang niet altijd directe kosten, maar bedrijven voor wie de kosten nog meevallen zitten opgescheept met onnodige en vaak niet-functionerende hardware. Reden is dat ze de middelen niet hebben om dit probleem het hoofd te bieden. Verwerking van oude hardware volgens privacyregels brengt kosten en moeite met zich mee, waardoor men liever de kat uit de boom kijkt. De kennis rond datasanering ontbreekt daarnaast vaak.

Uiteraard heeft Blancco een belang in het onderzoek: het is een bedrijf dat zich specialiseert in het effectief en volgens de regels wissen van oude opslagmedia. Het probleem speelt echter al langer, zoals ChannelConnect ook al aankaartte in een achtergrondartikel in het meest recente Security & GDPR Dossier.