Microsoft stopt eind dit jaar met Windows 10 Mobile

Dit jaar komt er een einde aan het Windows Mobile tijdperk. Microsoft stopt dan de ondersteuning van Windows 10 Mobile. Gebruikers kunnen beter voor 10 december overstappen op Android of iOS.

Nu draaien onder nog de Lumia 550, Lumia 650, Lumia 950 en 950 XL en van Alcatel de IDOL 4S, IDOL 4S Pro en de OneTouch Fierce XL op Windows 10 Mobile. Maar de ondersteuning van Windows 10 Mobile, versie 1709, loopt op 10 december af. Gebruikers kunnen beter nu al beginnen met het zoeken naar een nieuw mobiel platform en apps, data, contacten en foto’s overzetten naar een nieuw toestel.

De stopzetting betekent dat Microsoft het systeem niet langer zelf zal onderhouden. Al sluit het bedrijf niet uit dat derde partijen tegen betaling nog onderhoud of updates zullen ontwikkelen, schrijft Datanews.

De telefoon blijft op zich nog wel werken, maar Microsoft kan geen garanties geven over de (extern ontwikkelde) apps en diensten. Ook wijst het er op dat diensten zoals back-ups van toestellen tot drie maanden na 10 december blijven werken.

Met de stopzetting komt er een einde aan het smartphone besturingssysteem van Microsoft. Hoewel Windows Phone (de voorganger van Windows 10 Mobile) een gebruiksvriendelijk platform was, bleven de meeste app-ontwikkelaars zich beperken tot Android en iOS. Ook de smartphonefabrikanten bleven hun toestellen vooral maken voor Android.