EZ onderzoekt mogelijk verbod Chinese telecombedrijven

Het is nog niet zeker of Chinese telecombedrijven, zoals Huawei en ZTE, toegelaten moeten worden tot het Nederlandse mobiele netwerk. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer (EZ) gisteren in het tv-programma WNL op Zondag gezegd.

Na de waarschuwing van de AIVD voor software van Kaspersky Lab, komt er mogelijk ook een waarschuwing voor inmenging van Chinese telecomleveranciers voor mobiele telecomnetwerken.

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nieuw Zeeland sluiten Huawei uit van hun netwerk. Daar bestaat de angst dat de Chinese geheime dienst via de achterdeur kan spioneren in Westerse landen. Hoewel er in Nederland nog geen sprake is van een verbod van Chinese telecombedrijven, moeten we wel genuanceerd met het onderwerp omgaan, aldus Keijzer in het FD.

Volgens Keijzer moeten we ‘niet naïef zijn’, maar ze benadrukt dat er heel veel Chinese investeringen zijn in Nederland die wel gewoon goed zijn.