Kwetsbare Flash Player verdwijnt langzaam uit browsers

Mozilla gaat de ondersteuning voor Flash in de browser Firefox stoppen. Met ingang van Firefox 69 moeten gebruikers zelf een plugin voor Flash installeren.

Firefox 69, de versie die begin september van dit jaar zal verschijnen, kent standaard geen ondersteuning meer voor Flash. Adobe Flash Player is berucht om de vele kwetsbaarheden en manieren waarop hackers het kunnen misbruiken om de pc van een slachtoffer te infiltreren.

Gebruikers die straks werken met Firefox 69 en die nog Flash willen gebruiken, dienen zelf een plugin te installeren die het gebruik van de technologie ondersteunt.

Adobe heeft in de zomer van 2017 al plannen aangekondigd om de Flash Player uit te faseren. Flash zal vanaf eind 2020 niet meer geüpdatet of gedistribueerd worden door Adobe. Websites zullen daardoor moeten overstappen op een soortgelijke technologie die meer open is.

Ook Microsoft heeft plannen om te stoppen met de ondersteuning voor Flash. Ergens in de tweede helft van dit jaar zal de ondersteuning voor Flash in Internet Explorer en Edge verdwijnen, aldus Threatpost. Google wil tot ver in 2020 Flash blijven ondersteunen met Google Chrome.