Android heeft altijd een extra beveiligingsapp nodig

De standaardbeveiliging op Android-telefoons presteert onder de maat. Play Protect blokkeert volgens de Consumentenbond iets meer dan de helft van de malafide apps.

Maar liefst 56% van de 2000 malafide apps die werden getest, wordt door Play Protect tegengehouden. Op het gebied van phishing wist Google Chrome op Android zelfs geen enkele van de 250 websites te blokkeren. Veel beveiligingsapps van security-leveranciers doen dat veel beter.

De Consumentenbond heeft 20 beveiligingsapps voor Android getest en komt tot de conclusie dat Eset Mobile Security & Antivirus als beste uit de bus komt. De software krijgt een 7,9 als beoordeling en kost 10 euro per jaar, aldus de bond. In de test blokkeerde deze app 91% van de malafide websites.

Wie geld wil uitsparen, kan ook kiezen voor Sophos Mobile Security, want dat is gratis. Sophos Mobile Security blokkeert de malafide apps en 84% van alle phishingwebsites. Er is wel een keerzijde: de scanner slaat ook regelmatig vals alarm, maar vooral bij buitenlandse en onbekende apps.

Over Kaspersky Mobile Antivirus zegt de Consumentenbond dat die beter malafide apps blokkeert dan ESET Mobile Security & Antivirus. Ook biedt Kaspersky een efficiënte phishingbescherming (86%). Maar Kaspersky verliest weer punten als het gaat om functionaliteit bij verlies of diefstal.

Ook Avira doet het goed bij de test, stelt de bond. “Avira beschermt je zeer goed. De app detecteerde bijna alle foute apps in onze test en blokkeerde 78% van de phishingwebsites. De mogelijkheden voor hulp bij verlies of diefstal voegen alleen niet zo veel toe.”

De Consumentenbond concludeert tot slot dat ‘als je regelmatig nieuwe of onbekende apps installeert, een goede beveiligingsapp belangrijk is voor bescherming tegen phishing’. De consumentenorganisatie raadt Android-gebruikers aan om altijd een beveiligingsapp te installeren.

Bekijk hier het overzicht van de test van de Consumentenbond: