F-Secure: let scherp op beveiliging van het interne netwerk

Bescherm je interne zakelijke netwerk goed. Dat is het belangrijkste advies dat de Finse beveiliger F-Secure aan het begin van het nieuwe jaar geeft.

Veel aanvallen beginnen bij een zwakke plek in het IT-netwerk van organisaties. Eenmaal binnen weten criminelen soms grote schade aan te richten. Als voorbeeld noemt F-Secure een incident bij het pulpverwerkingsbedrijf Pulp Global.

Daar wist een aanvaller binnen te dringen in een pc van een medewerker en voordat iemand het door had, was de hacker binnengedrongen in het industriele computersysteem dat op het netwerk is aangesloten.

Volgens F-secure is cybersecurity veel meer dan alleen software. Aan een gerichte cyberaanval gaat altijd een reeks cybergebeurtenissen vooraf die duiden op de voorbereidingen van een cyberaanval. Als die signalen onopgemerkt blijven, kan dat resulteren in een grootschalige aanval die de hele organisatie kan ontwrichten.

Daarom is scherp blijven letten op vreemde gedragingen binnen netwerken, het belangrijkste advies om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een hack, aldus F-Secure.