123456 opnieuw het meest gebruikte slechte wachtwoord

Ondanks alle waarschuwingen en adviezen is ‘123456’ ook in 2018 weer het meest gebruikte slechte wachtwoord. Dat beweren onderzoekers van SplashData die daarvoor meer dan 5 miljoen wachtwoorden hebben bekeken. Ook ‘password’ als wachtwoord staat al jaren in de top 3 van meest voorkomende slechte wachtwoorden.

Nieuw dit jaar is het gebruik van ‘donald’ als wachtwoord, refererend aan de Amerikaanse president Donald Trump. Donald staat nu op nummer 23 in de lijst van meest gebruikte wachtwoorden. De hoogste nieuwe binnenkomer in de top25 van dit jaar, is ‘111111’. Deze heeft de 6e positie gehaald.

Een naam en zeker een algemene naam gebruiken als wachtwoord is heel onverstandig, waarschuwt Morgan Slain, ceo van SplashData. “Hackers hebben al veelvuldig succes gehad met het gebruik van namen van beroemdheden uit de muziek of sport om in te breken in iemands account.”

Dashlane

Ook Dashlane, maker van de gelijknamige wachtwoordmanager, heeft onderzoek gedaan naar slechte wachtwoorden. De gemiddelde internetgebruiker heeft nu meer dan 200 accounts die met wachtwoorden zijn beveiligd. De verwachting is dat dat aantal binnen 5 jaar zal verdubbelen. Zwakke wachtwoorden, hergebruikte wachtwoorden en slechte wachtwoorden binnen een organisatie, kunnen eenvoudig leiden tot het uitlekken van vertrouwelijke informatie, zegt Emmanuel Schalit, CEO van Dashlane.